Kiszony czosnek to prawdziwa bomba witaminowa, utrwalony w procesie fermentacji nie traci cudownych właściwości czosnku i dlatego wspomaga leczenie wielu chorób, a także ma działanie przeciwpasożytnicze.
Zawiera dużą ilość witaminy C, a po procesie fermentacji jest ona jeszcze łatwiej przyswajalna dzięki czemu wspomaga układ odpornościowy.
Zawiera kwas mlekowy, dzięki czemu wspomaga układ trawienny i regulują perystaltykę jelit.
Zawierają witaminę K która wpływa na krzepnięcie krwi oraz wspomaga przyswajalność wapnia.
Są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika dzięki czemu wspomagają procesy odchudzania, zmniejszają apetyt i poprawiają przemianę materii
Tajemnica zielono-niebieskiego czosnku rozwiązana !!!
FAKT: Zielono-niebieskie wybarwienie czosnku, jest skutkiem powstawania barwników pirolowych, po prostu.
Związki zawarte w roślinach,wystawione na działanie powietrza, wody czy innych substancji wchodzą z nimi w reakcje, które między innymi wytwarzają nowe związki np. pirole, które zmieniają kolor pod wpływem powietrza.
Za zmianę koloru czosnku odpowiadają zawarte w nim enzymy.
Reakcja jest jeszcze silniejsza jeśli czosnek znajdzie się w alkoholu, occie lub potrawie z sokiem z cytryny.
czosnek, chrzan, marchew, koper, gorczyca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy,
tymianek, kolendra, woda, sól kłodawska
Przechowywać w warunkach chłodniczych, po otwarciu spożyć w ciągu 3 dni.